top of page
AdobeStock_259110706.jpeg

A lézervágás technológiája

A lézervágás egy automatizált (CNC) anyagszétválasztási eljárás, amelynél egy fókuszált lézersugár biztosítja a vágáshoz szükséges hőenergiát. A fókuszált lézersugár hatására az anyagok elolvadnak és elgőzölögnek.. A lézervágás a termikus vágási eljárások közé sorolható be.

 

 

Termikus vágási eljárás minden olyan technológia, amelynek alkalmazása során az anyagot hőhatás segítségével választjuk szét.

 

 

 

Több fajta lézeres technológia létezik, közöttük a lézervágás a legelterjedtebb.

Lézervágás technológiák

 

 

Az oxidációs vágás vagy más néven égető vágás során a vágandó anyagot magas hőmérsékletre hevítik és az meggyullad a felületre fúvatott oxigénben.

 

Az olvasztó vágás vagy más néven inert gázos vágás során az anyagot a lézersugárral az olvadáspontig hevítik. A keletkezett olvadékot pedig valamilyen semleges segédgáz, általában nitrogén, segítségével kifúvatják a létrejövő vágórésből. Ez az eljárás használható alumínium és rozsdamentes acél megmunkálása esetén is.

 

A szublimációs vágás során olyan anyagokat vágnak, amelyeknek nincs olvadáspontja. Ilyen anyagok például a kerámia, műanyag,vagy a fa. A szublimációs vágás során a megmunkált anyag szilárd halmazállapotból direkt módon légneművé alakul át, ezt a folyamatot nevezzük szublimációnak.

 

 

 

Az E.SZiget Kft. a komplex fémmegmunkálás keretein belül a lézervágás területén is segítséget tud nyújtani.

 

 

Lézervágás szolgáltatásunk (kattintson a szövegre)

bottom of page