top of page
AdobeStock_334760694.jpeg

A lézervágás története

A lézervágás története 7 fontos évszámhoz köthető. 

 

A lézervágás elméleti hátterét, alapját Albert Einstein írta meg 1917-ben, azonban abban az időszakban még nem tudták elméletét megvalósítani, kivitelezni.

 

1958-ban Charles Hard Townes és Arthur L. Schawlow publikált munkájukban az indukált emisszió elve alapján működő fényerősítőről írtak.

 

1960-ban Theodore Maiman építette meg az első működő gépet, amely villanó lámpával gerjesztett rubin kristályt használt. 

 

1960 Decemberében Ali Javan állította elő az első hélium–neon gázlézert. Ez volt az első olyan folytonos sugárzású lézer, amely az elektromos energiát alakította át lézersugárrá.

 

1962-ben Robert Hall alkotta meg a félvezető lézert, Kumar Partel a nagy teljesítményű, folytonos sugárzású, széndioxid gázlézert.

 

1967-ben a brit The Welding Institute kutató intézetben lemezvágáshoz fejlesztettek lézereket. Az első lemezvágásra fejlesztett különleges lézert Birminghambe helyezték üzembe.

 

1970-ben a Messer Griesheim piacra dobta az első CNC lézersugaras vágóberendezést, amely számítógépes technológiával volt programozható.


 

Az E.SZiget Kft. a komplex fémmegmunkálás keretein belül a lézervágás területén is segítséget tud nyújtani.

 

Lézervágás szolgáltatásunk  (kattintson a szövegre)

bottom of page